Foderets effekt på miljø

Foderets effekt på miljø - SEGES Projektsitet

Det overordnede formål er at sikre et videngrundlag, der gør det muligt yderligere at reducere udledning af kvælstof og fosfor til miljøet, uden at det påvirker grisenes produktivitet og velfærd. Det belyses, hvordan vi bedst muligt fordeler en given protein- og aminosyremængde til hhv. søer og smågrise, så vi opnår den bedste produktivitet og dermed mindste næringsstofudledning. Derudover evalueres normer for næringsstoffer løbende.

Fodringsseminar 2018
Slagtesvineseminar, maj 2018
Fagligt Nyt 2018
Møde i Temagruppen Mineraler, 17. september 2018
Normudvalgsmøde, marts 2018
Fodringsseminar 2018
Fodermøde, LandboNord, 2. maj 2018
28. udgave af Normer for Næringsstoffer
Normudvalget har på baggrund af en afsluttet afprøvning og vurdering af tidligere gennemført afprøvning valgt at fastholde alle normer for aminosyrer og protein til diegivende søer for at sikre grundlaget for maksimal kuldtilvækst.
Der var kun marginal effekt på produktivitet i intervallet 4,3-10,6 g calcium pr. FEsv, men en øget mængde calcium i form af foderkridt gav flere diarrébehandlinger. Foderkridt hæver pH-værdien i mavetarmkanalen og forøger diarrérisikoen ved smågrise.
Ved brug af cirka 250 % af standard-fytasedosis var slagtesvins produktionsresultater stort set uændrede fra 3,8 til 5,3 gram totalfosfor pr. foderenhed. Det svarer til henholdsvis fra 2,1 og til 3,1 gram fordøjeligt fosfor pr. foderenhed.
Der var ikke forskel i produktionsværdien hos slagtesvin af forskellige mængder fosfor i intervallet 3,7-4,4 gram totalfosfor pr. foderenhed, når der blev brugt 250 % fytase.
På baggrund af nærværende afprøvning er normer for aminosyrer og protein til diegivende søer verificeret, idet afprøvningen viste, at nuværende aminosyreprofil gav maksimal kuldtilvækst.

© 2021 - SEGES Projektsitet